Uitgelegd;

De verschillende

soorten

Borstprotheses

Be®Nice Mammacare voor jou heeft verschillende modellen, maten en merken borstprotheses op voorraad. De mammacare-adviseuse zal samen met u een keuze maken uit de vele alternatieven. Ze neemt daarvoor ruimschoots de tijd en zal vakkundig en met veel zorg en aandacht de juiste prothese aanmeten.

Direct na de operatie wordt een tijdelijke textielprothese gedragen. Deze wordt vaak in het ziekenhuis aangemeten voordat u naar huis gaat. Deze eerste verzorgingsprothese kunt u dragen in een beha zonder beugels of een post-operatieve beha. Deze prothese gaat dan in een hoesje achter de cup, daardoor kan deze niet gaan schuiven.

In de meeste gevallen kunt u 4 tot 6 weken na de operatie een afspraak maken voor het aanmeten van uw borstprothese. Afhankelijk van de nabehandeling die u krijgt, plannen we dan de afspraak om de prothese aan te meten. Twijfelt u of het litteken al voldoende hersteld is, dan kunt u eerst overleggen met uw behandelend arts of mammacare verpleegkundige.

Lichtgewicht prothese

De meest gedragen borstprotheses zijn symmetrische, lichtgewicht protheses. Deze zijn ongeveer 25-30% lichter dan het gewicht van een borst. Fabrikanten maken borstprotheses lichter door een poeder door de siliconen te mengen. Ook kan de prothese uitgehold zijn om gewicht te besparen. Vaak zijn protheses opgebouwd uit verschillende lagen siliconen met verschillende eigenschappen: soepeler of juist wat steviger, een vlakke achterkant, of een achterkant die iets van de huid los komt.

Extra lichte prothese

Naast de gebruikelijke lichtgewicht protheses zijn er ook extra lichte protheses. Deze zijn tot 25% lichter dan een gewone lichtgewicht prothese. De siliconen vulling bevat kleine luchtbolletjes waardoor de prothese nog lichter kan zijn maar ook wat minder soepel. De prothese is wat steviger en vaster van vorm. Extra-lichte protheses zijn vaak een oplossing voor vrouwen die aan beide zijden geopereerd zijn.

Plak- of hecht prothese

Plakprotheses of hechtprotheses zijn borstprotheses die op de huid gekleefd worden door middel van een contactlaag of plakstrips.

VOOR WIE

Om een contactprothese te kunnen dragen, moet het litteken volledig hersteld zijn. Een plakprothese kan daarom pas een half jaar tot een jaar na de laatste behandeling gedragen worden. Bij een oneffen litteken, veel transpiratie of een grote maat kan het voorkomen dat een contactprothese onvoldoende kan hechten. Daarbij adviseren wij in het geval dat u bestralingstherapie heeft gehad, de eerste keer nog geen hechtprothese aan te laten meten om de huid goed te laten herstellen.

VOORDELEN

Vrouwen die kiezen voor een contactprothese ervaren meer vrijheid in beweging, kledingkeuze. De borstprothese hecht direct op de huid en volgt alle bewegingen van het lichaam. De plakprothese verdeelt het gewicht over de borstwand. Dit kan nek-en schouderspanning verminderen en in sommige gevallen lymfoedeem verminderen.

ONDERHOUD

Dagelijks onderhoud is van belang voor een duurzame plakwerking. Een contactprothese moet daarom elke dag grondig gereinigd worden met bijgeleverd schoonmaakborsteltje en –cleaner.

Aanpasbare prothese

Amoena heeft een prothese ontwikkeld waarbij de achterkant voorzien is van een luchtkamer: Adapt-Air protheses. kan eenvoudig worden aangepast door lucht toe te voegen of te laten ontsnappen. Met innovatieve luchtkamertechnologie is de prothese aanpasbaar aan elke unieke borstwand voor een goede pasvorm en perfect huidcontact. Met behulp van een klein pompje kan deze prothese voller of minder vol gemaakt worden. Hierdoor kan de prothese beter aansluiten aan een dieper liggend litteken of nèt een mooiere symmetrie geven tussen 2 maten in.

Textiel prothese

Een textielprothese is een lichte prothese die bestaat uit een van textiel gemaakt hoesje waar een vulling in zit. Dit kan een polyestervulling zijn, zoals bij de Priform, of een schuimvulling (zoals bij de Qup). Vaak kan het hoesje gewassen worden. De textiel prothese wordt direct na de operatie gedragen omdat het zacht op de huid is zodat het litteken goed kan herstellen. Wanneer de operatie al langer geleden is, wordt soms ook voor een textiel prothese gekozen als het echt heel licht en zacht moet zijn. Maar met een textiel prothese kan over het algemeen niet zo’n mooie symmetrie verkregen worden als met een siliconen prothese omdat de textiel prothese zo licht is en hierdoor kan gaan schuiven. Daarnaast is de vorm minder goed afgestemd op de vorm van de borst.

Op maat gemaakte prothese

Op basis van een speciaal ontwikkelde 3D-scanner zijn EVE’s borstprotheses een zeer nauwkeurig gespiegelde kopie van jouw eigen borst. Niet alleen de borstvorm en grootte is een zeer nauwkeurige match met jouw lichaam, maar ook de binnenzijde sluit naadloos aan op het overgebleven borstweefsel en litteken(s). De EVE Borstprothese is aan te meten als enkele prothese, dubbele prothese en deelprothese. Wij hebben de scan apparatuur en een Eve specialiste die op afspraak de scan kan maken.

NATUURLIJK UITERLIJK

Voor optimaal comfort en vrouwelijkheid worden de borstprotheses gemaakt van silicone materiaal, in 14 verschillende kleuren. Tepelkleuring is optioneel. De prothese neemt de lichaamswarmte aan en is gevuld met lucht en panda vulling voor een natuurlijk, licht gevoel.

BEWEGINGSVRIJHEID

Je kunt je onbelemmerd bewegen en zelfs met de prothese zwemmen en sporten. En niet onbelangrijk: de prothese ondersteunt de oedeembehandeling. De EVE Borstprothese zorgt voor gelijkmatig compressie door aansluiting op het borstoppervlak. De prothese is gemakkelijk schoon te maken.

Zwem prothese

Siliconen borstprotheses kunnen in badmode worden gebruikt. Ook zijn er zwemprotheses. Het voordeel hiervan is dat u bij het omkleden de borstprothese in de BH laat zitten en de zwemprothese in het badpak zit. Zwemprotheses zijn licht van gewicht en hebben een holle achterkant.